1. Hjem
  2. Innsikt
  3. Guide – Boligsalgsprosessen i 7 enkle steg

Guide – Boligsalgsprosessen i 7 enkle steg

Det er flere ting man skal huske når man er i boligsalgsprosess. Les vår enkle 7-stegs guide.

Bilde av flyttebokser

1. Få oversikt over egen boligverdi

Det er lurt å ha en forståelse av hva boligen din er verdt. Her er Hjemlaestimatet på din boligside gull verdt.

2. Kontakt megler

Velg én/flere meglere du ønsker et tilbud fra. Det er lurt å sammenligne pristilbud, og også høre med megleren om du kan få noen tips og meninger rundt om det er noe du kan gjøre med boligen. Kanskje er det oppussing og/eller renovasjon som etter meglers erfaring fra området og markedet kan øke attraktiviteten og verdien av boligen. Det kan være en god investering. Finn beste eiendomsmegler for deg for eksempel hos Meglerbasen.

Ved større utbedringer er en tjeneste som Byggstart lur å bruke. Da blir du satt i kontakt med entreprenører som Byggstart har kvalitetssikret med gjennomgang av økonomi, godkjenninger og referanser.

3. Klargjør for annonsering

Før boligen annonseres er det veldig lurt å vise markedet at boligen er godt tatt vare på. Tilsvarende som at en kjøper stoler mer på en bilselger med serviceheftet i orden, vil også interessenter bli betrygget av om du kan vise til dokumentasjon av vedlikehold og utførte arbeider i boligens boligmappe.

4. Klargjør for visning

Før visning skal all nødvendige oppussing være gjort. I tillegg burde du i samarbeid med megler og fotograf rydde boligen slik at den fremstår best mulig. Dette innebærer for eksempel ofte at man vasker og rydder, reduserer antallet møbler, personlige fotografier etc.

5. Klargjør for budrunde

Før budrunden er det viktig at du har en klar oppfatning av hvilket minstebud du kan akseptere. Hva er det minste du kan leve med? Alt ut over det er en velkommen bonus. I tillegg er det viktig å ha en tanke om rundt når du vil foretrekke å ha overtagelse. Husk at det kan være mye penger å spare på å for eksempel minimere perioden med to boliglån.

Se på eiendomsoverdragelser i området ditt for å få siste oppdatering av hva andre har solgt sin bolig for. Dette hjelper deg med å justere dine forventninger.

6. Kontraktssignering

Megler vil arrangere for at salgskontrakten formaliseres og signeres av deg og kjøper. Dette kan være en fin anledning til å opprette kontakt med kjøper om du for eksempel ønsker å tilby at kjøper kan få eller kjøpe interiør eller annet.

7. Overtakelse

På overtakelsen skal du gi fra deg boligen til kjøper. Da skal man gå gjennom boligen sammen for å sjekke at alt er som det skal, for å fortelle om eventuelle smarte ting å huske på som eier av boligen, lese av vann og strøm med mer. Boligen skal være tømt og godt rengjort før overtagelsen.

Det er to ting du burde være ekstra oppmerksom på:

  • Det er stadig vanligere at kjøper har med seg takstmann eller annen fagperson på overtakelsen. Dette er for å verifisere at alt er slik lovet. Om du som selger har vært flink til å svare sannferdig på egenerklæring, dokumentert utført arbeid i Boligmappa mm. er ikke dette noe å være bekymret for. Se heller på det som en fin ting som skaper ekstra trygghet rundt salget, og som øker sannsynligheten for at du unngår å havne i konflikt med kjøper senere.
  • Du må aldri gi fra deg nøkler eller signere en overtakelse før du har verifisert at avtalt kjøpesum er overført til deg. Har du ikke mottatt betaling skal du heller ikke gi fra deg eierskapet.

Når overtakelsen er gjort tinglyses eierskapet til boligen. Det betyr at ditt navn ikke lenger er registrert som eier i offentlige registre, og boligprisen blir offentlig – om den ikke allerede er synlig på Hjemla.

Lykke til med boligsalget.

Ta kontakt

Vi håper du liker Hjemla, og setter stor pris på både ris og ros!

Gi oss din tilbakemelding
Se boliger i kart

Forstå markedet bedre ved å sammenligne kvadratmeterpris, prisutvikling, salgspriser og verdiestimat for liknende boliger.

Se alle boliger i kartet

Ta kontakt

Vi håper du liker Hjemla, og setter stor pris på både ris og ros!

Gi oss din tilbakemelding